Sakız Adası
Sakız Adası Yunanistan’ın beşinci büyük adasıdır. Ege denizinin kuzeydoğusunda yer alan ada Karaburun Yarımadası’nın da karşısında yer almaktadır. Adanın etrafında Yunanistan’ın diğer adalarından olan Samos ve Midilli adaları bulunmaktadır.
Sakız Adası İyonlar döneminde donanma gücü haline gelme sebebi ile önem kazanmaya başlamış bir adadır. Yunanistan’ın en önemli ticaret merkezi olduğu bilinmektedir. Büyük İskender’in işgali ile Helenistik zamana geçmiştir. Ada tarih boyunca Antik Yunan, Pers, Roma, Bizans, Osmanlı gibi birçok egemenlik tarafından yönetilmiştir.
Bu sebeplerden adada şu anda Mecidiye Camii, Melek Paşa Çeşmesi, Osmanlıda ileri gelenlerin kabri bulunan Osmanlı mezarlığı gibi birçok mimari eser bulunmaktadır.
Bağımsızlığı tam anlamıyla Yunanistan’a 1912 yılında bağlanan adada şu an bulunan yerel halkın yerleşkeleri mimari eserlerin dış kısmında bulunmaktadır.
Ada ismini bünyesinde çok fazla barındırdığı, ticaretini de yaptığı sakız ağaçlarından almaktadır. Sakız ismi ile birlikte günümüzde Chios ismi ile de bilinmektedir. Chios aynı zamanda adanın şehir merkezinin de ismidir. Aplotaria Sokağı merkezde bulunan en işlek sokaklardandır.
Çoğu turist yerel sakız ürünleri alıp tavernaları ziyaret etmek istediklerinde ilk bu sokağa uğramaktadır. Kelime anlamı sermek, sergilemek manasına gelen bu çarşı sokağında 19 ve 20. yüzyıllardan kalma malikaneler de bulunmaktadır. Adanın merkezi eski çağlardan bu yana hep liman çevresinde bulunmaktadır. Yerli halkın ve gelen turistlerin her ihtiyacını karşılayabileceği imkana sahip olan merkez eski tarihi yapıların da inşasının bulunduğu bir alandır.
Bizans ve Osmanlı döneminden kalan her bir kulesi farklı mimari özelliğe sahip Sakız kalesi burada yer almaktadır. Kale tarih boyunca Sakız Adası’nın siyasi ve askeri yönetiminde merkez konumunda bulunmuştur. 1912 yılında tamamen Osmanlı hakimiyetinde olan kale, Yunan devletine bağlandıktan sonra arkeolojik alan ilan edilip korunmuştur.
Sakız Adası merkezinde bulunan diğer bir tarihi yapı ise Bayraklı Camiidir. Cami 1881 yılında ortaya çıkan bir deprem ardından yıkılan Katolik Kilisesinin yerine inşa edilmiştir. Cami Sultan Abdülaziz’in tuğralı kitabesini taşımaktadır ve neoklasik bir mimari yapıya sahiptir. Bir diğer neoklasik tarz ile inşa edilen camii de Osmaniye Camiidir. Bu cami müslüman semti olarak geçen Frenk Mahallesinde yer almaktadır.
Ziyarete gelen herkesin gezip görmek isteyeceği tarihi yapılara sahip ada büyük, küçük 66 tanede köye sahiptir. Bu köylerden en önemlisi adanın güneyinde bulunan Sakız köyleridir.
Yunanca ismi ile Mastihahoria olarak geçmektedir. Damla sakızı üretimi konusunda dünyaca ünlü olan bu köyler eski zamandan kalma kale şeklinde inşa edilmiş köylerdir. Adada ün salan birçok sahil, doğa, mimari yapı güzelliklerine sahip köy bulunmaktadır.
Gezip görebilmek ve anlatılan bu güzelliklere yakından şahit olabilmek için Çeşme Sakız feribot bileti kısmından bilet alarak adaya ziyaretinizi gerçekleştirebilirsiniz.