Plomari
Midilli Adası’nın güney sahilinde bulunan Plomari, ‘’Plomaritohoria’’ olarak bilinen yedi köyden oluşmaktadır. Plomari’deki köyler; Akrasi, Ampeliko, Megalohori, Noehori, Paleohri, Plagia, Trigonas ‘dir. Bölge, Midilli’den sonra adanın en kalabalık nüfusuna sahip olup, özellikle yaz döneminde bölgenin eşsiz güzelliklerini yaşamak isteyen ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Plomari başkent Midilli’den sonra Lesvos adasının en büyük atölyecilik, sanayi ve ticaret merkezidir.
1847 yılında inşa edilmiş Agios Nikolaos Kilisesi ve 1813 yılında şehir merkezine dikilmiş olan koca çınar ağacı, Plomari’nin simgeleri haline gelmiştir. Plomari, uzo ve sabunun anavatanı olarak kabul edilmekte olup, eski bir sabun imalathanesinden yapılan ‘’Polikentro’’ isimli önemli bir kültür merkezi ve dünyaca ünlü Barbayanni uzo tesislerinde de bir ‘’Uzo Müzesi’’ bulunmaktadır.
Midilli adasının her köşesinde olduğu gibi Plomari bölgesinde de onlarca kilise ve dua evleri bulunmaktadır. Bunların başında, bahsi geçen Agios Nikolaos (Aziz Nikola) anısına yaptırılan kilise gelmektedir. Bölgenin doğusunda Aziz Paraskevi Kilisesi, şehrin tepe noktasında bulunan Profiti İlia Kilisesi ve ulaşımın sadece denizden tekneler ile mümkün olduğu Panagiaths Kriftis Kilisesi, bölgenin en önemli eserleri arasında yer almaktadır.
Plomari, Mavi bayraklı, rüzgârlardan korunaklı, benzersiz sahillere sahiptir. Bunların başında, Agios İsidoros gelmekte olup, berrak suların bulunduğu Agia Varvara, yüzmek ve balık avlamak için ideal olan Melinda, güzel bir kumsala sahip Evaggelistria muhteşem sahiller arasında sayılabilir. Plomari’ye 17 km uzaklıktaki bir yerleşim yeri olan Akrasi, doğal güzellikleri ve taze balıkları ile ünlü Drota sahil kasabası ile doğal bir cazibe merkezi olarak bilinmektedir.